• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Hypnose is een bepaalde staat van onze hersenen waarbij de hersenfrequentie dermate is verlaagd, zodat er een trancetoestand ontstaat. Deze trancetoestand is een regelmatig optredende staat van onze geest en volledig veilig voor ons lichaam. Iedereen komt dagelijks meermalen in deze trance toestand terecht. Elke avond gebruik je onbewust een staat van hypnose om je te ontspannen en in slaap te kunnen vallen. Maar ook als je televisie kijkt of in de bioscoop zit raak je al snel in een vorm van hypnotische trance. Ook als je auto rijdt op de snelweg komt het vaak voor dat je beseft dat je bepaalde gedeeltes van de rit niet bewust hebt meegekregen. Je bent voor een deel van de autorit in een onbewuste trancetoestand (hypnose) geweest waarbij de auto is bestuurd door je onderbewustzijn. Intuïtief heeft je onderbewustzijn de juiste handelingen veilig verricht. Je zou dus kunnen stellen dat hypnose onze “automatische piloot” aanzet.

Tijdens de hypnosebehandeling in de praktijk wordt door de hypnotherapeut eenzelfde soort hypnotische trance opgewekt. Deze trancestaat is dus nodig om de hypnotherapie te kunnen toepassen. Hypnotherapie is dus het inzetten van hypnose om mentale en lichamelijke klachten te behandelen.  Hypnose of hypnotherapie zijn geen magie, want je kiest er zelf voor om in hypnose te gaan en de hypnotherapeut begeleidt je hierbij. Als je niet gehypnotiseerd wilt worden kun je dit eenvoudig tegenwerken door de aanwijzingen van de hypnotherapeut te negeren of  af te wijzen.
Hypnose en hypnotherapie zijn gebaseerd op het vertrouwen en de wens van de cliënt en de therapeut om deze trancestaat te bereiken en tijdens de hypnose sessie ook te behouden.
 

Waarom gebruiken we hypnose en hypnotherapie?

Je zult je misschien afvragen waarom we hypnose en hypnotherapie nu eigenlijk gebruiken en waarom er geen andere wijze is om de gewenste resultaten te bereiken? Om die vraag te beantwoorden is er eerst een kleine uitleg over de werking van de menselijke geest noodzakelijk:

De menselijke geest bestaat grofweg uit drie delen: het bewustzijn; het onderbewustzijn en het onbewuste. 

Het bewustzijn is ons dagelijkse werkgeheugen waarmee we voornamelijk rationele beslissingen nemen, analyseren en problemen oplossen. Dit is het kleine, beperkte deel (10%) van onze hersenen dat we gebruiken om onze dagelijkse bezigheden uit te voeren. Het is de bron van onze wilskracht en het dient als korte termijn geheugen. De taal van het bewustzijn is logica, ratio en beoordeling 

De overige 90% wordt door ons onderbewustzijn en het onbewuste bepaald. Ons onderbewustzijn is het uiterst krachtige en grootste gedeelte van onze geest waarin al onze emoties, ervaringen, herinneringen, normen, waarden, persoonlijkheid, karakter en leermomenten zijn opgeslagen. Dit is het gedeelte van onze geest dat bepaalt hoe we ons voelen en gedragen, de basis vormt voor onze beslissingen en keuzes,  wat we ervaren, de gewoontes en persoonlijke eigenschappen die we hebben en hoe we de wereld om ons heen waarnemen. Het is ons permanente geheugen waarin alle zintuigelijke waarnemingen uit ons leven zijn opgeslagen.  Dit deel van de geest bepaalt hoe wij onze realiteit/waarheid zowel geestelijk als lichamelijk ervaren en constant  zelf vormgeven. In dit deel van de geest ontstaan de meeste van onze beslissingen. Hier is onze mind-set vanuit onze kindertijd geprogrammeerd en het is ook de opslagplaats van al onze overtuigingen en mentale energie (ook de negatieve vormen).
En in dit super krachtige deel van onze hersenen kunnen we alle positief gewenste veranderingen in ons leven via hypnose en hypnotherapie realiseren.

Als laatste deel is er het onbewuste gedeelte van onze geest. Dit gedeelte draagt zorg voor al onze basisfuncties die zonder bewuste aansturing verlopen. Zoals de ademhaling, bloedsomloop, celdeling, wondheling, immuunsysteem, hormoon- en zenuwstelsel.

Het onderbewustzijn en het onbewuste worden van ons bewustzijn afgeschermd door een bepaalde beschermingsfactor. Deze factor beschermt ons onderbewustzijn tegen schadelijke beïnvloeding en gevaar van buitenaf. 

Hypnose in combinatie met hypnotherapie is een manier om deze beschermingsfactor tijdelijk in te perken en het onderbewustzijn te kunnen voorzien van nieuwe positieve overtuigingen en veranderwensen. Hypnose en hypnotherapie kunnen ook het onderbewustzijn aan zetten tot het loslaten van negatieve gewoontes en energetische blokkades.

Het doel van de hypnosebehandeling is om je bewuste positieve overtuigingen en keuzes te synchroniseren met die in jouw onderbewustzijn. Er is altijd een conflict tussen het bewustzijn en het onderbewustzijn aanwezig. Via hypnose en hypnotherapie kunnen beiden beter op elkaar worden afgestemd waardoor zowel het verwerken en los laten van oude energetische blokkades en patronen als het toevoegen van nieuwe overtuigingen realistische doelen zijn geworden.

Hypnose en hypnotherapie zijn geen wiskunde of magie, de haalbaarheid van de resultaten is afhankelijk van de wil om te veranderen en het verleden los te laten. Ieder mens heeft zijn eigen unieke onderbewustzijn en dat onderbewustzijn bepaalt in welke tempo en in welke mate de gewenste veranderingen zullen worden doorgevoerd. In de meeste gevallen zijn geweldig verbluffende resultaten te bereiken.        

 

Video

Heb je nog vragen over hypnose of vraag je, je af wat het beste bij jou past? Neem gerust even contact met mij op.